Ktorá krčmárka je tá najkrajšia? (I.)

Predstavujeme hornonitrianske finalistky letnej súťaže Tá naša je najkrajšia.


  • PRIEIDZA. Dominika Máčeková pracuje už viac ako rok v pivárni Štrbavá Mary v Prievidzi. Nie je to jej prvá práca, kde robí ako barmanka. „Majiteľ podniku bol predtým zákazníkom v bare, kde som robila a zlanáril ma sem,“ priblížila mladá krčmárka, ktorú najviac baví čapovanie piva. Prácu v Štrbavej Mary si pochvaľuje. „Máme tu dobrých, stálych zákazníkov, chodia sem na pivo skôr starší štamgasti, ktorí bývajú blízko,“ objasnila Máčeková. Dodala, že jej zákazníci často lichotia a prejavujú sympatie, nad čím sa len pousmeje. „Keď ma ale niekto tľapne po zadku, ja ho zas tľapnem naspäť po ruke, to si už ani nedovolia,“ uzatvára sympatická barmanka.
 
  • Ani pre Zuzanu Filkornovú nie je práca čašníčky v penzióne Pod lipami v Malinovej jej prvým zamestnaním, hoci tu robí už pätnásť rokov. „Na dedine sa všetci poznáme, takže u nás vždy panuje rodinná atmosféra. Máme tu stálych štamgastov, ale chodia sem aj celé rodiny s deťmi, keďže máme veľkú terasu so šmýkačkou a pieskoviskom,“ priblížila Filkornová, ktorú na práci baví najmä to, že je stále medzi ľuďmi. Niektorí zákazníci ju počastujú aj lichôtkami, ale za hranice slušnosti nikdy nejdú. „Vedia, že som vydatá a za tie roky som si už vydobyla aj určitý rešpekt. Ale keď mi pochvália účes či povedia, že dnes dobre vyzerám, poteší ma to,“ uzatvára usmievavá čašníčka.

  • Práca s ľuďmi je aj pre Janku Gombarčekovú dôvodom, prečo si vybrala štúdium na hotelovej akadémii v Prievidzi. Už popri škole si privyrábala brigádne ako barmanka, v súčasnosti už rok pracuje na plný úväzok vo Furmanskej pivárni v Nitrianskom Pravne.
    „Práca ma veľmi baví, aj keď je to niekedy únavné, najmä, keď je vonku príliš horúco,“ povedala mladá čašníčka. V robote sa veľmi nestretáva s prejavmi sympatií od zákazníkov, ktoré by ju obťažovali. „Občas si ku mne dovolia niektorí mladíci, čo sem často nechodia, alebo sa zastavili len popri ceste, ale po mojom upozornení sú už slušní,“ vysvetlila Gombarčeková, podľa ktorej k nim prichádzajú zákazníci každého veku.
 
  • Aj Natália Hunková začala robiť čašníčku v Bistre Golfík v Prievidzi najskôr brigádne popri škole. Študovala však na obchodnej akadémii. Momentálne tu už pracuje na plný úväzok a hoci ju práca čašníčky veľmi baví, neberie ju ako robotu na celý život.
    „Študujem popri zamestnaní vysokú školu, takže po jej skončení sa moja cesta bude možno uberať inak,“ zverila sa mladá čašníčka, ktorá si pochvaľuje, že sú dobrý kolektív a majú aj priateľského majiteľa. „Aj zákazníci sú u nás väčšinou veľmi milí, hoci som už zažila aj zopár nepríjemných incidentov. Ale omnoho viac je príjemných situácií aj ľudí,“ priblížila Hunková.

  • Čašníčka Monika Zaťková je zároveň aj majiteľkou Pivárne Stanica v Nitrianskom Pravne, k prevádzke má teda osobitý vzťah. „Otvorili sme pred viac ako dvoma rokmi a celé sme to zmenili. Priestory boli prakticky celé zdevastované a stále tu máme čo prerábať. Okrem denného baru tu robíme aj diskotéky, snažíme sa sem prilákať ľudí každého veku,“ priblížila Zaťková, ktorú práca barmanky baví. Dodala, že zo začiatku mali v pivárni skôr stálych zákazníkov, s príchodom leta sa u nich zastavujú aj rodiny s deťmi či mladší štamgasti. Nemôže sa ani sťažovať na neslušných zákazníkov, ktorí by ju obťažovali. „Hoci si niekedy neodpustia nejakú poznámku či lichôtku, nikdy to nejde za hranice únosnosti,“ pousmeje sa.