Mýty o pive

  • Mýtus č. 1: Z piva rastie brucho

  • Takzvaný pivný pupok,
    presnejšie veľké brucho
    vznikajúce vraj ako dôsledok
    nadmernej konzumácie piva,
    je iba mýtom. Samotný
    "pivný mozoľ" u mužov
    v strednom veku nemá
    s pitím piva nič spoločné.
    Pivo vykazuje dokonca
    menej energie ako mlieko,
    hroznová šťava, víno a sladené
    nealkoholické nápoje. Pivo
    však podporuje chuť do jedla,
    je dobré digestívum.
  • Mýtus č. 2: Stupňovitosť
    = percentuálny obsah alkoholu

  • Označenie 10% alebo 12% znamená
    pôvodný obsah extraktívnych látok sladu
    v mladine pred začiatkom kvasenia a nie
    percento alkoholu. Počas kvasenia prekvášajú
    kvasnice cukornaté látky na výsledný alkohol a CO2, pričom vzniká teplo.
    Teda 12% pivo obsahuje približne 5 % (objemových) alkoholu, 10% svetlé
    pivo približne 4 % (objemové) alkoholu.
 

  • Mýtus č. 3: Existujú kyslé a zásadité pivá

  • Nie je možné vyrobiť zásadité pivo, chémia je v tomto neúprosná. Z uvedeného dôvodu všetky pivá musia byť zákonite kyslé. Stredná hodnota pH piva je približne 4,5.
 
  • Mýtus č. 4: Pri výrobe piva sa využívajú umelé náhrady

  • Z hľadiska obsahu tzv. cudzorodých látok a chemických rezíduí, ktorými nás ohrozuje znečistené životné prostredie, patrí pivo k najzdravším nápojom. Výroba piva predstavuje v mnohých smeroch vlastne dekontaminačnú technológiu, ktorej výsledkom je skutočnosť, že hotový výrobok obsahuje menej škodlivých látok,
    než použité suroviny vrátane vody!