Pivo a zdravie

Pivo je nízko-alkoholický penivý nápoj vyrobený z vody, sladu a chmeľu. Právom ho zaraďujeme medzi potraviny, pretože obsahuje všetko to, čo naše telo potrebuje: vodu, sacharidy, bielkoviny, vitamíny, biogénne prvky a biologicky dôležité látky. Pivo je teda nielen nápojom dobrej chuti, ale pre svoju hodnotu v miernom množstve aj vhodným doplnkom výživy.

  • Alkohol v pive 

  • obsah alkoholu v pive je oproti iným
    alkoholickým nápojom nízky.
    V takýchto koncentráciách
    a pri umiernenom pití znižuje stres,
    podporuje krvný obeh, znižuje riziko
    srdcových ochorení a znižuje krvný tlak.
  • Voda 

  •  vysoký obsah vody (približne 92 %) oproti iným alkoholickým nápojom účinne tíši smäd. Vyšší obsah vody v pive zabraňuje dehydratácii organizmu.
  • Horké chmeľové látky 

  • na človeka majú upokojujúci vplyv. Ďalej podporujú vylučovanie žlče, čím priaznivo ovplyvňujú trávenie. Pôsobia dokonca proti vzniku osteoporózy.
  • Sacharidy 

  • pivo neobsahuje tuky a predsa je vďaka sacharidom zdrojom energie. Je veľmi ľahko stráviteľné. Fyziologická vyváženosť piva spôsobuje, že obsiahnuté látky sa v ľudskom organizme zužitkujú bez vedľajších premien ľahko a rýchlo. Pivo je v podstate izotonickým nápojom, má zhruba rovnaký osmotický tlak ako krv.
  • Vitamíny

  •  pivo je dôležitým zdrojom vitamínov. Obsiahnuté vitamíny prevažne patria do skupiny B. Jedná sa hlavne o niacín, pantoténovú kyselinu, pyridoxín, riboflavín, kyselinu listovú, tiamín a biotín. Jeden liter piva obsahuje v priemere približne 200 mg biologicky aktívnych látok.
 
  • Minerálne látky 

  •  pivo obsahuje relatívne málo sodíka. Pomer sodíka ku draslíku je 1 : 10, čo priaznivo vplýva na krvný tlak. Priaznivý pomer vápnika ku horčíku (1 : 3) pôsobí proti vzniku žlčových a močových kameňov. Nezanedbateľný je aj obsah zinku, železa, fluóru, medi a kremíka.
  • Oxid uhličitý 

  •  pivo je nápoj obsahujúci prirodzene vzniknutý oxid uhličitý. Ten prekrvuje ústnu sliznicu, zvyšuje tvorbu slín a povzbudzuje produkciu kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku.
  • Balastné látky 

  •  balastné látky v pive napomáhajú tráveniu. Jedná sa o rastlinné neškrobové látky a lignín. Pôsobia proti tvorbe ľadvinových kameňov.
  • Polyfenoly 

  • pivo obsahuje polyfenoly, ktoré majú kladný vplyv na činnosť srdca, tráviaceho traktu, zrážanlivosť krvi. Povzbudzujú trávenie a zlepšujú videnie. Ako lapače radikálov majú antikarcinogénne účinky.
  • Cudzorodé látky 

  •  pivo patrí z hľadiska cudzorodých látok k najzdravším potravinám. Vďačí za to svojmu výrobnému postupu, ktorý je v podstate dekontaminačnou technológiou.